Udstillinger    |    Workshops    |    Foredrag    |    Artikler

Artikel fra Nyt Aspekt

Her kan du læse en artikel om mig i nummeret af Nyt Aspekt juli 2008.

klik på forsiden og du kan åbne artiklen i pdf

 

www.nytaspekt.dk

 

 

Nedenfor en artikel, som Kristeligt Dagblad den 17. februar 2008 har sat ind på Religion.dk

Helligånden er inspiration og drivkraft

Religion.dk har besøgt kunstneren Birgitte Lystlund, der påbegynder hvert kunstværk med en bøn og opfatter sit arbejde som åndeligt inspireret

af Irene Lindegaard

Jeg træder indenfor i Birgitte Lystlunds atelier og mødes af blid musik og levende lys. På væggene hænger malerier, og overalt står hvide keramik-skulpturer. Efter en varm velkomst går vi omkring i det lyse loftsrum, som udgør både værksted og udstilling.

Undervejs i samtalen med Birgitte Lystlund bliver det klart, at hver skulptur og hvert maleri har sin egen historie. Hun kan fortælle levende om hvert eneste værk. Hvornår det er skabt, hvad det hedder, hvad hun tænkte og følte under tilblivelsen. En af skulpturerne er lavet til krigen i Irak, en anden knytter sig specifikt til en begivenhed i hendes eget liv. Et af malerierne er en hyldest til Guds skaberværk og knytter sig til sangen "Jeg vil male dagen blå."

Blandt de temaer, som går igen i flere værker, både blandt malerier og skulpturer, er kærlighed, tilgivelse og en bevidsthed om Guds store skabergerning og det ansvar, det medfører for mennesket.

Arbejdet med at skabe et værk begynder med en bøn. En vigtig del af denne bøn er "Guds vilje ske." Herefter formes skulpturen, eller farverne fylder lærredet. Resultatet er ikke planlagt på forhånd, men tager form gennem det, Birgitte Lystlund forklarer som åndelig inspiration. Under denne del af processen dukker der nogle gange en salme frem.

- Pludselig står jeg og nynner en salme eller husker linjer fra en sang, fortæller Birgitte Lystlund.

Den åndelige dimension er både inspiration og drivkraft bag Lystlunds arbejde som kunstner.

- Uden den dimension var der intet, for hvad er jeg, spørger hun.

Hun har en ydmyg holdning over for sin kunst og det, som inspirerer hendes værker.

- I begyndelsen tænkte jeg ofte over, om jeg overhovedet er værdig til at være et redskab for noget så stort. Jeg kan stadig undre mig, men tænker nu, at når jeg har fået den opgave, så finder Gud mig værdig til at være et redskab, og jeg er sikker på, at jeg bliver vist vejen.

Det egentlige anliggende med mit besøg er ikke glemt, og jeg spørger derfor Birgitte Lystlund, om hun kan forklare nærmere, hvad det åndelige er? Hvor eller hvem kommer den åndelige inspiration fra?

Birgitte Lystlund forklarer, at hun forstår Ånd bredere end blot Helligånd. Den åndelige inspiration kommer fra Helligånden, men Kristus og Jomfru Maria har også stor betydning for arbejdet. Dermed stammer den åndelige inspiration ikke blot fra Helligånden, men fra det åndelige, som Helligånden også er en del af.

Birgitte Lystlund forklarer dog, at Helligånden betyder meget for hendes arbejde.

- Gud skaber, og Helligånden får det til at ske. Ofte gemmer der sig en due i det, jeg laver, men det er først når værket er færdigt, at jeg opdager det.

På Birgitte Lystlunds hjemmeside kan man læse mere om hendes arbejde som åndeligt inspireret kunstner. Her fortæller hun blandt andet, hvordan et almindeligt liv med stress blev skiftet ud med livet som kunstner.

- Ler og farver førte mig hver dag videre til nye indsigter og forståelser. Jeg opfattede skulpturerne og malerierne som engle med hver sit særlige budskab til jorden og menneskeheden. Det blev - og er stadig - en guided rejse, hvor inspirationen fører mig dertil, hvor der er brug for det, små som store ting, der sker i mennesker og i verden.

 

 

Hvis du vil vide mere, så klik ind på udstillinger.